Kawa to aromatyczny i pobudzający napój, który dodaje nam energii na cały dzień. Jednak po filiżankę kawy nie sięgamy jedynie z rana, lecz także podczas spotkań towarzyskich czy biznesowych. O ile w kawiarni kawę zaserwują nam kelnerzy, tak już w domu sami będziemy proponować ją naszym gościom. Powinniśmy zatem wiedzieć, jak podawać kawę.
Jeśli zaproponujemy naszym gościom kawę, przede wszystkim powinniśmy pamiętać o kolejności podawania napojów. Kobiety zawsze otrzymują napój przed mężczyznami. Należy przy tym również zwracać uwagę na wiek – napój kawowy w pierwszej kolejności otrzymują osoby starsze. A jak podawać kawę? W filiżankach czy wysokich szklankach? Tak naprawdę wszystko zależy od tego, jaki rodzaj kawy serwujemy. Niektóre rodzaje kawy, takie jak latte, latte macchiato, Mocha czy Irish Coffee serwuje się w wysokich, przezroczystych szklankach i podaje na spodku z długą łyżeczką. Jednak zdecydowaną większość kaw powinniśmy serwować w filiżankach – mniejsze użyjemy do espresso i jego odmian, a większe na przykład do cappuccino.
Należy pamiętać, że kawę zawsze serwuje się na spodku z łyżeczką znajdującą się po prawej stronie. Poza krawędź spodka może wystawać jedynie trzonek łyżeczki. W domu podczas spotkań towarzyskich czy uroczystości rodzinnych kawę można podać w kolorowych filiżankach. Natomiast na spotkaniu biznesowym najlepiej jest zaserwować kawę w białych filiżankach, bez znaczenia czy będzie to, cappuccino czy latte. Według kawowego savoir-vivre są to podstawowe zasady, które mówią o tym, jak podawać kawę.
W domowym zaciszu, jeśli pijemy kawę sami lub z naszym małżonkiem, nie musimy przestrzegać tych zasad.